Български (България)English (United Kingdom)

Предстоящи събития

Prev Next

Новини

 Ул. “ Кирил и Методий” 33
 телефони:
(064) 823 296 - Директор
(064) 823 959 - Пом. Директори
(064) 820 150 - Гл. Счетоводител

 За повече информация - пишете ни.

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

Нормативни документи

- Нашите възпитаници -

Документи

- Галерия -

A+ R A-

Български и немски акордеонисти заедно в един оркестър, заедно на една сцена

Международен проект
„Български и немски акордеонисти заедно в един оркестър, заедно на една сцена” - гр. Плевен, 06-10.10.2017 г.

Завърши второто издание на международен проект „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, реализирано от 6 до 10 октомври в гр. Плевен. В него участваха акордеонисти от Музикално училище – гр. Фрайберг, Германия с преподаватели Татяна Йончева и Трауде Хепфнер и НУИ „Панайот  Пипков” – гр. Плевен, с преподаватели  Ценка Тодорова и Румен Тодоров. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Плевен.

 

„Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена”, 2017 е многокомпонентен проект, който включва разнообразни дейности за обмяна на художествено-изпълнителски умения, културни ценности, спомагащи за професионалното развитие на ученици и преподаватели в областта на акордеонното изкуство.

Български и немски акордеонисти интензивно репетираха над общи оркестрови произведения. Подготвиха съвместна концертна програма от солови(https://youtu.be/uUZloN4nzjE; https://youtu.be/K1-kta3ld0o) и камерни изпълнения (https://youtu.be/rDn2BWTeKO8;   https://youtu.be/id5G9RPiDC4 ), които представиха пред плевенската общественост, гости от областта и страната.

Чуждестранните гости бяха впечатлени от  разнообразието на българския фолклор. В зала «Божко Шойков» на НУИ «П. Пипков», те имаха възможност да наблюдават танцови фрагменти от Пиринска, Шопска и Тракийска фолклорна област, предствени от 12 клас, специалност български народни танци с преподавател  Галя Георгиева.  С инструменталния фолклор бяха запознати от Румен Тодоров, който проведе уърк шоп на тема: Изпълнение на българска народна музика на акордеон, с акцент върху неравноделните размери и интерпретацията на  орнаментите.

Комплексното въздействие на всички дейности спомогна за разгръщане потенциала на участниците, а тяхното видимо израстване намери реализация в състоялия се на 9 октомври в зала „Катя Попова”, концерт – финал на международното събитие. Кулминацията на концерта беше международния акордеонен оркестър. В негово изпълнение прозвучаха  Karl Jenkins – Palladio - https://youtu.be/AHZtKQusQSY и „Акордеонист свири джаз” от Евгени Дербенко (https://youtu.be/U2o7suKHKuw).

Image Gallery