Български (България)English (United Kingdom)

Предстоящи събития

Новини

33 “ Кирил и Методий” str
 tel: (064) 82 01 50

 For more information - contact us.

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

Нормативни документи

- Our Students -

Документи

- Gallery -

A+ R A-

Перкусионен ансамбъл „Акцент” - участници в операта "Нос" от Шостакович.

Симеон Серафимов, неговите ученици Николай Иванов, Елена Дорошенко, Поля Петкова и Християн Христов (членове на перкусионен ансамбъл „Акцент”), както и корепетиторката Стефка Крумова ще участват в премиерната постановка на операта „Нос” от Шостакович. Първото изпълнение на операта в България се осъществява от Държавна опера – Русе, в рамките на 52-то издание на „Мартенски музикални дни” (20 март).


В операта „Нос” – оригинално музикално въплъщение на едноименната повест от Гогол, замислено като „театрална симфония” се характеризира с бързо редуване на експресивни атонални епизоди с игриви, неокласически или вдъхновени от фолклора гротескови елементи. Шостакович използва сложни средства на съвременната композиторска техника, многопланов контрапунктичен строеж на масови и ансамблови сцени.
Повишената роля на ритъма води до увеличаване на групата ударните инструменти – девет изпълнителя, а Фугата на перкусионната секция в една от сцените е считана за истинско музикално откритие за времето си. По-голяма част от сложната партия на ударните инструменти (6 инструменталиста) е възложена на плевенските музиканти, които са получи поздравления от диригента Найден Тодоров и колегите си от русенския оркестър по време на репетиционния период.

IMG_2176_IMG_2183_