Български (България)English (United Kingdom)

Предстоящи събития

Новини

33 “ Кирил и Методий” str
 tel: (064) 82 01 50

 For more information - contact us.

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

Нормативни документи

- Our Students -

Документи

- Gallery -

Contests / VI Международен конкурс за акордеон и баян „MEHFEST”
A+ R A-

VI Международен конкурс за акордеон и баян „MEHFEST”

гр. Белград, Сърбия 13-16.04.2018

Акордеонисти и преподаватели от НУИ „П. Пипков” – Плевен се завърнаха с три награди от международния конкурс „MEHFEST” в Белград. В конкурса участваха изпълнители на акордеон и баян от Сърбия, Босна и Херцеговина, България и Унгария.

 

Магда Цекова и Теодор Маринов заеха първи места съответно в V  и VI група. Те изпълниха по едно оригинално произведение, написано за акордеон, което е задължително и програма по избор.

В  VIII група участваха изпълнители родени през 2001 г. Те задължително изпълняват една творба написана до 1800 година, едно оригинално произведение за акордеон и програма по избор. Михаела Хиткова зае II място с програма, включваща  Соната от Доменико Скарлати, „Монолог”  от Франк Анжелис и Соната №2 от Владислав Золатарьов.

В рамките на международното събитие гост беше Франк Анжелис  – композитор и преподавател в Националната музикална академия - Gennevilliers, Франция. Неговите композиции се отличават с оригиналност, модерен стил, много популярни сред изпълнителите и аудиторията, част са от програмите на някои от най-големите инструменталисти като Мика Варинен (Финландия), Грейсън Масефийлд (Нова Зеландия), Доми Еморин (Франция), Роман Жбанов (Русия), Петър Марич (Сърбия) и т.н.

Магда Цекова, Михаела Хиткова и Теодор Маринов имаха уникалната възможност да изработят с композитора, неговите пиеси „Монолог”  и „Hommage a Paco”. За учениците и преподавателите Ценка Тодорова, майсторският клас с Франк Анжелис остава една незабравима среща с идеите на най-изпълнявания на баян/акордеон, съвременен композитор.